Kopi Luwak - najdroższa kawa świata
Kopi luwak pomimo swojego niepozornego, raczej standardowego wyglądu jest najdroższą kawą na świecie. Z każdym rokiem staje się coraz bardziej pożądana i doceniana przez smakoszy a w kręgach elit krążą opinie o jej wyjątkowym aromacie. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że przed zaparzeniem tego napoju, ziarenka kawy są odzyskiwane z ...odchodów niewielkich ssaków - cywet.
Fakt ten może być nieco szokujący, ale zanim wydasz sąd o kopi luwak, przeczytaj nasz artykuł do końca. Cały sekret różnicy pomiędzy klasyczną kawą a kopi luwak kryje się w procesie zachodzącym wewnątrz żołądka cywet. Zwierzęta te, zjadając świeże owoce kawy, trawią jedynie ich miąższ. W tym czasie wydzielina o wysokiej zawartości enzymu proteolitycznego rozpuszcza proteiny każdego ziarenka, pozostawiając krótsze peptydy oraz dużo wolnych aminokwasów. Biorąc pod uwagę, że smak kawy zależy głównie od jej protein, wysunięto hipotezę, że w żołądku łaszy następuje inna przemiana chemiczna ziaren niż gdy obrabiamy je w tradycyjny sposób. Dzięki temu kopi luwak pozbawiona jest charakterystycznego dla kawy gorzkiego (lub w skrajnych przypadkach - nijakiego) posmaku. Po około 1,5 doby pestki są wydalane, ale wciąż pozostające w cienkiej osłonce niestrawionego owocu. Gdy owoce wydostają się wreszcie na świat zewnętrzny, zajmuje się nimi plantator kawy. Ziarna są zbierane, bardzo dokładnie myte a następnie pozostawione do wyschnięcia na słońcu. Na koniec kawa jest prażona ale niezbyt długo, aby nie nabrała gorzkiego smaku.
Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się