Kofeina jest substancją występującą w wielu roślinach. Może być również wytwarzana w laboratoriach i tak otrzymana, w formie tworu syntetycznego, dodawana do produktów żywnościowych. Stanowi jeden z najpopularniejszych stymulantów centralnego układu nerwowego oraz, co ciekawe, środek moczopędny. Absorpcja i rozproszenie kofeiny w ciele człowiek następuje bardzo szybko. Gdy tylko zostaje przyswojona przez organizm, krew transportuje ją do mózgu. Nie magazynuje się, ani w krwiobiegu, ani w ciele. Wydalamy ją razem z moczem wiele godzin po spożyciu. W medycynie, kofeinę doceniono między innymi w leczeniu migrenowych bólów głowy, uczucia zmęczenia i senności.
Wbrew pozorom, spożycie kofeiny na całym świecie jest naprawdę imponujące. Jej główne źródło stanowią liście, nasiona i owoce ponad 60 roślin. Dlatego nie powinno nas dziwić, że kofeinę odnajdziemy nie tylko w kawie ale także w herbacie, czekoladzie, kakao i napojach o smaku coli. Jednak to nie wszystko! Kofeina jest również bardzo często dodawana do leków wydawanych bez recepty, np. środków na przeziębienie, tabletek przeciwbólowych oraz hamujących apetyt. Warto pamiętać, że ten składnik jest całkowicie pozbawiony smaku a jego obecność w jedzeniu może być usunięta w procesie dekofeinizacji.
Nadmierne spożycie kofeiny, tak jak w przypadku wielu innych substancji, może powodować wystąpienie efektów ubocznych. Zaliczamy do nich przyspieszone bicie serca, mdłości, wymioty, niepokój ruchowy, lęk, depresję, drżenie rąk i trudności w zasypianiu. Wpływ kofeiny na zdrowie był tematem wielu analiz naukowych. Szczególnym zainteresowaniem lekarzy cieszyły się badania przeprowadzone na osobach cierpiących na raka piersi, choroby serca i układu krwionośnego oraz osobach z wadami wrodzonymi a także problemami z poczęciem dziecka. Na podstawie badań, amerykańscy uczeni doszli do wniosku, że spożywanie herbaty oraz kawy w przeciętnych ilościach nie wpływa negatywnie na zdrowie, pod warunkiem prowadzenia zdrowego trybu życia. Jak duża jest ta „przeciętna ilość”? Medycy zalecają, by nie przekraczać 3 kubków (ok. 240ml) kawy dziennie, co odpowiada 250mg kofeiny. Wg naukowców, aby przedawkować ten napój, należałoby spożyć 10 takich kubków. Pamiętajmy jednak, że wartości te dotyczą osób dorosłych.
W przypadku dzieci, spożycie kofeiny powinno być ściśle kontrolowane, gdyż może powodować braki składników odżywczych potrzebnych do rozwoju we wczesnym etapie życia. Dlatego też, jeśli tylko to możliwe, wyeliminujmy całkowicie kofeinę z diety młodego człowieka. Szczególnie jeśli dziecko cierpi na nadpobudliwość psychoruchową.
Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się
Zobacz także