Dlaczego warto spróbować naszej kawy?
Czas realizacji zamówienia - Kontakt
Koszyk jest pusty

Koszty wysyłki

Przedpłata

Poczta Polska 12 zł
Kurier GLS (24h) 11 zł
Odbiór osobisty 0 zł
Paczka zagraniczna Europa (Postal Service Europe) 70 zł

Za pobraniem

Kurier GLS (24h) 17 zł
Odbiór osobisty 0 zł
Wszystkie przesyłki za pobraniem, nadajemy wyłącznie kurierem DHL.

Wysyłka 0zł

dla zamówień o wartości powyżej 150 zł.

Spienianie mleka - jak to robić?

Głównym dylematem przed którym staje wielu nowicjuszy jest to, czy najpierw spienić mleku a później zaparzyć espresso, czy też robić to w odwrotnej kolejności. Co prawda, wybór może być dowolny, ale jest kilka czynników, które prędzej czy później zmuszą Cie do zachowania schematów. Jeśli nie masz (raczej drogiego) ekspresu wyposażonego w wymiennik ciepła (lub podwójną grzałkę), pamiętaj, że spienianie mleka w zwykłym ekspresie wpłynie na temperaturę wody więc Twoje espresso może po prostu się nie udać i smakować kiepsko. W takich sytuacja polecamy najpierw zaparzyć kawę. Ten problem znika, jeśli jesteś szczęśliwym właścicielem tego wyjątkowego urządzenia. W tym przypadku nie musisz obawiać się o utrzymanie odpowiedniej temperatury wody podczas parzenia kawy. Ekspres zadba o to aby spienione mleko utrzymało się tak długo, aż przygotujesz espresso i możesz być pewny, że śmietanka na wierzchu kawy będzie wyśmienita.

 
Zatem do dzieła! Będziesz potrzebował dzbanka w którym spienisz mleko. Najlepiej gdyby był zrobiony ze stali nierdzewnej i miał pojemność ok. 0,6 litra. Możesz również użyć specjalnego termometru, który ułatwi Ci zadbanie o odpowiednią temperaturę zawartości dzbanka. Ważne jest także to, jakie mleko wybierzesz. Na początek najlepsze jest tłuste lub półtłuste, ale na pewno nie odtłuszczone! Co ciekawe, marka, seria oraz pora roku również mają znaczenie, więc jeśli masz problemy ze spienieniem mleka, spróbuj z produktem z innego sklepu.
 
Mając już mleko, wlewamy je do dzbanka, mniej więcej do 1/3 jego wysokości. Pamiętajmy, żeby zarówno naczynie jak i płyn były zimne! Jeśli uznasz to za koniecznie, przygotuj ekspres do przyrządzenie pianki. Przez kilka sekund wlewaj pozostałą w nim ciecz do pustej filiżanki. W ten sposób pozbędziesz się wody pozostałej po poprzednim parzeniu kawy. Teraz czas na spienianie – ustaw końcówkę spieniającą w mleku, blisko dna (to zabezpieczy nas przed zachlapaniem całej kuchni) i uruchom urządzenie. Szybko wysuń końcówkę na wierzch mleka, aby wpompować do środka odrobinę powietrza, koniecznego do powstania pianki. Ten etap może być trochę trudny, ponieważ jeśli do mleka dostanie się zbyt dużo powietrza, nasza pianka zacznie rozpryskiwać się dosłownie wszędzie ale mleko bez powietrza nie ulegnie spienieniu. Trzeba więc uchwycić odpowiednią głębokość (kilka milimetrów pod powierzchnią mleka). Starajmy się również obracać naczynie dzięki czemu pianka będzie miała równomierną teksturę.
 
Wraz z powstaniem pianki, objętość mleka zwiększy się (ten etap nazywamy „rozciąganiem” mleka), jednak należy ciągle wprowadzać powietrze do wewnątrz płynu, aż do mniej więcej podwojenia objętości mleka lub do momentu gdy końcówka spieniająca jest już zbyt ciepła aby trzymać ją w dłoni. Kolejnym krokiem jest stopniowe i bardzo powolne wprowadzanie końcówki spieniającej bliżej dna naczynia. W ten sposób pianka znajdzie się w całej objętości mleka a jego temperatura wzrośnie. Gdy uznasz, że mleko jest już wystarczająco ciepłe, możesz wyłączyć urządzenie spieniające i usunąć końcówkę z mleka. Teraz ponownie skieruj ją do jakiegoś naczynia i pozwól wypłynąć pozostającemu w niej mleku a następnie przetrzyj końcówkę ścierką (najlepsza będzie taka z mikrofibry).
 
Spienione mleko powinno mieć temperaturę ok. 70-72 stopnie Celsjusza. Jeśli używałeś termometr, powinieneś zakończyć proces nieco wcześniej, ponieważ reaguje on na zmiany temperatury z pewnym opóźnieniem. Niektóre z tych specjalnych termometrów mają nawet zakolorowany zakres od 60 do 70 stopni Celcjusza dzięki czemu łatwiej zauważysz, że właśnie czas zakończyć przygotowywanie pianki i unikniesz przekroczenia niebezpiecznej granicy 70 stopni. Jeśli na piance powstało kilka większych bąbelków, możesz jeszcze na moment użyć końcówki spieniającej, działając jedynie na powierzchni mleka – duże pęcherzyki powietrza są zazwyczaj dużo delikatniejsze niż te małe, więc szybko ulegają przebiciu. Na koniec, aby osiągnąć idealną konsystencję, możesz wymieszać mleko kołysząc dzbankiem z jednej strony na drugą (uważając aby nie wylać całej zawartości na podłogę!) i delikatnie obracając.
 
Ostatni krok w naszym popisowym espresso polega na wlaniu odpowiedniej ilości spienionego mleka do kawy. Gdy już zdobędziesz trochę doświadczenia, przejdź do tworzenia fantazyjnych wzorków (tzw. „latte art” - mały poradnik dla początkujących możesz znaleźć na stronach naszego serwisu), którymi z pewnością zabłyśniesz przed znajomymi.



Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się

 

 


Skomentuj


Zobacz także

  • Ricco Caffe

    Ricco Caffe jest mieszanką średnio wypalanych ziaren, pochodzących z wysoko położonych plantacji w Indiach, gdzie panują idealne warunki dla upraw kawy. Posiada bardzo wyrazisty i intensywny smak z nutą wyjątkowego aromatu. W odróżnieniu od zwykłych kaw, charakteryzuje się niską kwasowością. Zadowoli zarówno klasycznych zwolenników małej czarnej jak i prawdziwych kawoszy. Polecana na początek udanego dnia.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Dolce Caffe

    Dolce Caffe jest mieszanką średnio wypalanej Arabiki, pochodzącej z wysokogórskich upraw w krajach takich jak Indie, Brazylia oraz Kostaryka. W jej skład wchodzi także najwyższej jakości, indonezyjska robusta. Posiada wyczuwalny, słodkawy aromat, o niemal czekoladowym smaku. Charakteryzuje się także niską kwasowością. Idealnie nadaje się jako uzupełnienie chwili relaksu przed rozpoczęciem dnia pełnego zajęć. 
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Najczęściej wybierana

    Crema Caffe

    Crema Caffe jest mieszanką najwyższej jakości, średnio wypalanej arabiki, uprawianej w krajach takich jak Etiopia, Gwatemala oraz Dominikana. Delikatny posmak owoców sprawia uczucie lekkości i wolności. Tak dobrze dobrana nuta smaku, daje poczucie odprężenia i przyjemności w każdym łyku kawy, zwłaszcza w trakcie dnia pełnego wrażeń. Zadowoli każdego, nawet wytrawnego kawosza.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Zielona kawa

    Forte Caffe jest mieszanką wysokiej jakości, średnio wypalanej kawy z Ameryki Południowej. Występuje w niej także najwyższej jakości, indonezyjska robusta, która dodaje jej cech unikalnego smaku i aromatu. Charakteryzuje ją niesamowity, intensywny, orzechowo-korzenny aromat. Posiada smak klasycznego, włoskiego espresso, który idealnie nadaje się również na uzupełnienie chwil relaksu po dniu pełnym wrażeń.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka

Syropy do kawy

  • Syrop Amaretto

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku amaretto. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Wanilia

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku wanilii. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Czekolada

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku czekolady. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich  Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Rum z czekoladą

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku rumu i czekolady. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    17,90 zł

    Dodaj do koszyka

Przechowywanie

  • Nasze słoje wyposażone w hermetyczne zamknięcie klamerkowe, idealnie nadają się do przechowywania kawy, zachowując jej świeży aromat na bardzo długi czas. 
    Wszystkie zamówienia realizujemy w ciągu 24 godzin! Zadbamy także o odpowiednie zabezpieczenie Twojej przesyłki.

    Zamawiam

    • 200 ml

    • 500 ml

    • 1000 ml


    1,00 zł

    Dodaj do koszyka
© 2014 palona.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone
(function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();