Kawa i kardamon
Czy zastanawiasz się czasami, co jeszcze możesz zrobić z Twoją codzienną filiżanką kawy aby nabrała ona jeszcze bardziej szlachetnego smaku i aromatu? Mamy dla Ciebie gotową odpowiedź, a dokładnie mówiąc, odpowiedzią na to pytanie jest kardamon, który nazywany jest królową przypraw. Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak z wyraźną nutą kamfory.
Zatem jak w szybki i prosty sposób przygotować kawę z kardamonem?
Przepis
1. Zalecamy przygotować mocną bazę espresso (nasza Forte Caffe idealnie współgra z kardamonem).
2. Na dnie filiżanki, pokrusz dwa ziarenka kardamonu. Uważaj aby kawałki ziarenka nie były zbyt małe, nie powinny unosić się na powierzchni kawy, lecz spokojnie leżeń na dnie filiżanki.
3. Wlej do filiżanki kawę i dopełnij ją gorącą wodą (wedle gustu) i delikatnie zamieszaj - im mocniej / dłużej zamieszasz, tym smak kardamonu w kawie będzie bardziej intensywny.
4. Ciesz się smakiem kawy z kardamonem! ;)
Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się