Przepis na kawę kubańską
Niewielkich rozmiarów shot kubańskiej kawy, jest nieodłączną częścią poranka na Kubie. Także w trakcie dnia i nocy towarzyszy mieszkańcom w trakcie różnego rodzaju spotkań i imprez towarzyskich. Tak jak w klasycznym espresso, w kubańskiej kawie również wyczujemy bardzo mocny, stężony smak i aromat kawy. Jak przygotować prawdziwą kawę po kubańsku?
1. Uzupełnij kawiarkę świeżą wodą do maksymalnego, dopuszczalnego poziomu.
2. Uzupełnij środkowy filtr z kawą i ubij tak, aby otrzymać równą i poziomą strukturę nasypanej kawy. Skręć kawiarkę.
3. Do pustej filiżanki dodaj łyżeczkę cukru (kawę kubańską charakteryzuje bardzo słodki smak).
4. Wlej kilka kropel zaparzonej kawy do filiżanki z cukrem tak, aby powstała gęsta masa - zamieszaj ją. Pozostałą kawę postaw z powrotem na ogniu.
5. Do pozostałej w kawiarce kawy dodaj gęstą masę i zamierzaj aby rozpuścić cały cukier w kawie. Gotowe.
6. Tak przygotowaną kawę podawaj gorącą w małych filiżankach.
Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się