Koszyk jest pusty
Biały czy brązowy cukier?
Wszyscy wiemy, że brązowy ryż jest lepszy od białego, ciemne pieczywo zdrowsze od pszennego ale czy ta reguła zadziała również w przypadku cukru? Na polskim rynku coraz częściej pojawia się alternatywa do białego cukru, ale przyjrzyjmy się, na czym właściwie polega różnica?
Brązowy cukier jest pewnym etapem w produkcji białego cukru. Jeszcze 100 lat temu jego kolor tak bardzo przeszkadzał ówczesnym konsumentom, że wymyślono sposób na wyodrębnienie melasy, która odpowiadała za naturalny, ciemny kolor tej przyprawy. Aby zachęcić bardziej opornych klientów do zakupu nowego, „czystego” cukru, rozpuszczono plotkę jakoby w ciemnym cukrze znajdowały się groźne dla życia bakterie. Nic więc dziwnego, że na długo zapomniano o tym półprodukcie.
Przeanalizujmy więc to zagadnienie z bliska. Już skład chemiczny wyjaśnia nam kilka spraw – biały cukier składa się z glukozy i fruktozy natomiast brązowy tworzy dodatkowo galaktoza. Każdy z tych monosacharydów składa się z 6 atomów węgla, 12 atomów wodoru i 6 tlenu, jednak największa różnica tkwi w odpowiednim rozmieszczeniu tych pierwiastków. Niby nic a potrafi namieszać.
Podczas produkcji cukru, usuwa się barwę (czyli melasę), która zawiera setki różnych witamin i minerałów, chociaż w dość nieznacznych ilościach. To, ile procent pożądanych składników znajduje się w brązowym cukrze zależy od wielu czynników – m.in. warunków atmosferycznych w jakich wzrastała roślina, rodzaju ziemi itd., jednak nie zmienia to faktu, że za cenę estetycznego, wyglądu białych kryształków zostaliśmy zmuszeni do rezygnacji ze składników potrzebnych naszemu organizmowi.
Na szczęście, brązowy cukier staje się coraz łatwiej dostępny, jednak uważajmy na nieuczciwych producentów – niektóre z produktów pomimo ciemnego koloru nie zawierają żadnych ze składników odżywczych charakterystycznych dla ciemnego cukru. Aby zapewnić
odpowiedni kolor i rozmiar kryształków, część firm produkuje zwykły, biały cukier a następnie dodaje do niego melasę. Produkt uzyskany w ten sposób nie posiadana żadnych wartości odżywczych, więc lepiej z niego zrezygnować. Dlatego też kupując brązowy cukier, nie warto
zaopatrywać się w dużych sklepach, nastawionych na masową ilość i przeciętnego klienta.
Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się